Kariéra

Arcangelo Corelli byl významný hudebník baroka. Narodil ve Fusignanu, v dnešní provincii Ravenna.O jeho dětství není mnoho známo. Učil se na housle u Bassaniho a kompozici u proslulého zpěváka papežské kapely Mattea Simonelliho.

https://www.youtube.com/watch?v=yaoA8J26-oI&feature=related

Evropský skladatel

První velký úspěch zažil již v osmnácti letech v Paříži a ten mu otevřel dveře do Evropy. Strávil nějaký čas u svého přítele skladatele a houslisty Cristiana Farinelliho, který byl strýcem proslulého kastráta Farinelliho. Nějaký čas v roce 1681 pobýval také na dvoře bavorského prince. V roce 1685 byl v Římě, kde řídil hudební produkce pro královnu Kristinu Švédskou. Jeho velkým příznivcem se stal kardinál Pietro Ottoboni, příbuzný jiného Pietra Ottoboniho, který se stal v roce 1689 papežem Alexandrem VIII.. V letech 1689 a 1690 pracoval v Modeně pro vévodu Modenského. Vrátil se však do Říma a žil v paláci kardinála Ottoboniho. Pravidelně organizoval pondělní koncerty v paláci kardinála na nichž uváděl nejen svá díla, ale i díla svých současníků. Zemřel v Římě ve věku nedožitých 60 let a je pochován v římském Pantheonu. Na rozdíl od většiny kolegů, kteří po velké slávě a uznání umírali v chudobě, zanechal Corelli po sobě nejen značný majetek, ale i rozsáhlou a velmi kvalitní sbírku obrazů.

https://www.youtube.com/watch?v=YwbqxXdKQ7k&feature=related

Dílo

Největší význam Corelliho pro dějiny hudby však spočívá v rozvoji formy concerto grosso, kterou sice převzal od Alessandra Stradelly, ale dal jí jméno a dovedl ji k formální dokonalosti, takže se stala vzorem pro díla takových skladatelů jako byl Antonio Vivaldi, Johann Sebastian Bach nebo Georg Friedrich Händel

Hlavní díla

Opus 1, 12 triových sonát (1681)
Opus 2, 12 triových sonát (1685)
Opus 3, 12 triových sonát (1689)
Opus 4, 12 triových sonát Sonatas (1694)
Opus 5, 12 sonát pro housle a continuo (1700)