Případ Abyss - Díl 9

26.10.2008 11:41

 

Další den se komisař odhodlal k vlastní úvaze. Pořád musel přemýšlet jako člověk, který vyšetřuje záhadnou vraždu, opředenou takovými podivnými, těžko uvěřitelnými věcmi. A taky měl na paměti, že mu jde stále o život. Nejvíce ho tísnil rozhovor s jeho šéfem a ty divné náznaky. A dokonce ho spojoval i útokem na jeho osobu, což bylo víc než pravděpodobné, nikoliv však prokazatelné. Ale, říkal si, to se uvidí až později. Nyní mám šanci se něco zajímavého dozvědět a promyslet si to. Jak tyto až příliš fantastické a pro mnoho lidí neuvěřitelné a neprokazatelné věci, naservírovat jako důkaz,. To se mu zdálo zcela nemožné. Jen si byl jist, že pokud mu František dá pečeť Vorr a on si ji dá expertizou prověřit, že je pravá a původní, pak začne tím.

" Když se, tedy Františku, vrátíme k našim Starým, začínám, po tom, co jste mi dosud pověděl, pochybovat o tom, jest-li stvořitelský záměr byl úspěšný."

"Ano. První stvořitelovo úsilí zřejmě neodpovídalo tomu co chtěl. Bylo stvořeno a rozptýleno několik světů, než přišel ten náš, a to tu jde. I tyto světy s těmi bytostmi patřily do stvořitelského díla. A i kabalisté tvrdí, že tyto světy jsou nedokonalé ! A proto bylo třeba stvořit harmonický svět. Ani příliš milosrdný. A proč ? Protože by nezvládal zlo. A ani extrémně přísný svět. Ten by byl zase příliš nesnesitelný pro bytosti, které by jej obývaly."

" Zvláštní, všechno tedy patří do jednoho pytle, ale přitom jsou tu takové obrovské rozdíly mezi podstatou stvořených bytostí. Sice nevím nic o Kabale, ale budu vás poslouchat dál."

" Kabalisté nazvali první nedokonalé a odvržené světy královstvím Edom nebo Klifot (kůry, slupky nebo skořápky). Jejich obyvatele pak klifotickými entitami nebo Malchei Edom, králové edomští. Byli to starodávní králové, kteří vládli, samozřejmě, před králi Izraele. Jsou to entity postavené mimo tento svět, vně organizovaného stvoření, které v klíčových periodách kosmické evoluce útočí a usilují vysát energii a hmotu k vlastním účelům A nebo - vstoupit v náš svět destrukturalizovat jej. Jsou toto naši "Staří" nebo jiné entity Lovecraftem popisované? Nevíme, ale jisté je že toto plemeno bylo diametrálně odlišné od lidského."

"Kabalisté", pokračoval František, "mluví o edomských vždycky v souvislosti s existencí zla mimo tento svět. Ovšem, jak se zmiňují sami, edomské monarchie byly příliš nestabilní a neharmonické. A proto byly zničeny. Je však patrno, že síly a formy z nichž se skládaly, zůstaly přítomné v nejzazších koutech našeho vesmíru. Mohli bychom je také považovat za obyvatele paralelních světů."

" Tak jo, tedy, Františku. A jako to bylo z Lilith ? To jsem strašně zvědavý."

" Není na co. Vysvětlení najdete opět v Kabale. Ta praví, že ještě před stvořením Evy povstala z Adamových snů Lilith - Démon a že z obcování s Adamem vznikly zlé rasy.

" Zacituji vám z Henochovy knihy : " ... viděli synové božští, jak půvabné jsou dcery lidské, a brali si za ženy všechny. A ony jim počaly a porodily velké obry, jejichž výška byla tři tisíce loktů......a počali páchat zlo...."

"Takže je docela možné, že synové božští jsou naší "Staří" a zrůdy vzniklé z jejich spojení s lidskými ženami, mohou být základem pro pozdější nelidské civilizace ?" zeptal se komisař.

"Haleviho studie Vesmír v Kabale říká toto : "Tyto bytosti fungovaly naprosto automaticky a jen s mdlým vědomím. Ale víte co ? Já tu knihu tady mám. Přečtěte si to sám. Já mezitím rozsvítím svíčky."

Otevřel skříň, kde měl uloženy své knihy a chvíli hledal.

" Aha, je tady, nalistuji vám tu stránku." Opatrně obracel staré listy, tenké skoro jak cigaretový papír. Pak ji opatrně více rozevřel a položil ji na stůl. Prstem ukázal na stránku, kde začínal text, který si měl komisař přečíst .

"Dobře," řekl komisař, budu číst nahlas. Tyto nečisté inteligence, začalo se jim říkat arcidémoni, neustále napadají říši stvoření, zkoušejí její stabilitu a pokoušejí čisté duchy nebe. Na dění a běh stvoření dohlížejí Irin. Jsou členy vnitřní rady a dohlížejí na souhrn zástupců nebes jako jejich nadřízení. Inteligence, které nejsou v přímém spojení s božskými inteligencemi, často spolu navzájem zápolí. Ale pod dohledem Irin je udržována celková rovnováha, pokud zrovna není na okamžik porušena útoky zlých duchů. Právě těch, kteří jsou obyvateli neúplných světů Edom, které byly stvořeny a odvrženy dříve, než byl stvořen náš svět. Tyto síly, které leží vně organizovaného stvoření, v určitých periodách lidské evoluce útočí a usilují vysát energii nebo hmotu z obecného plánu ke svým účelům nebo usilují o rozbití tohoto vesmíru.."

Odmlčel se a ještě jednou si pozorně přečetl text očima. Pak knihu opatrně zavřel a položil ji na roh, aby ji František mohl uklidit.

"Nepřipomíná vám to něco? Ne ? To jsou přeci odkazy na"Staré". Takže, má-li Necronomicon souvislost s edomskými, je přeci možné, že pomocí rituálů z Necronomiconu je možné otevřít bránu těmto bytostem do tohoto světa, což by znamenalo, nic jiného, že jeho totální destrukci..."

František postavil na stůl konvici s bylinkovým čajem a talíř se sušeným ovocem.

" Vezměte si, sám jsem je sušil na půdě, jsou vynikající."

Komisař si nalil do hrnku čaj a vzal si velkou sušenou švestku. S chutí se do ní zakousl.

František si sedl na své místo a také si nalil čaj.

"Tak , abychom nevyšli z řeči," řekl František. "Víme , že máme dva Necronomicony. A s největší pravděpodobností, ani Lovecraftův Necronomicon není pouhým výmyslem. Je tu ovšem jeden zádrhel. Bytosti z obou Necronomiconů se neshodují."

" Takže," řekl komisař svým obvyklým věcným hlasem, mohou existovat dvě roviny vysvětlení. Buď Lovecraft znal Necronomicon celý, na rozdíl od Gregoria, který vlastnil jen fragmenty, což by ovšem znamenalo, že ani anglické vydání je neúplné.

"Stará božstva" Lovecrafta plně odpovídají anglické i německé verzi. Lovecraft ovšem z důvodů, kvůli nimž bylo zakázáno anglickým nakladatelům ukázat řecký originál, pozměňuje záměrně určité zkušenosti (Kutulu - Cthulhu). Je-li tato kniha opravdu tak nebezpečná, není se co divit takovým ochranným opatřením.

" Já bych o jejím nebezpečí vůbec nepochyboval Zvláště, když se o ní zajímají takoví lidé, jako je například ten Haninnken. Ale, víte, já jsem takový velký čtenář a obdivovatelů archeoastronautické literatury. Ono to není marné někdy se seznámit s různými věcmi. A tak jsem narazil na zajímavý názor Veselého, tedy v této souvislosti. Počkejte, vytáhnu si svoje poznámky."

Vyndal ze skříně objemnou knihu. Když ji otevřel, komisař uviděl, že je psána rukou, k ní přiloženy veškeré obrázky, citace. Pomyslel si, kdo by dnes psal ručně, krasopisně své poznámky?

" Tak, komisaři, tady je to. Je tu zajímavý názor pana Veselého. Ten se totiž domnívá, že Necronomicon je soubor víceméně autentických sumerských a akkadských magických textů.Za tomto názorem jsem docela i šel. Ale také říká, že mohl být sestaven až po rozluštění klínového písma, tedy v 20. století. A tady mám ještě napsánu poznámku : minimálně jedna část textů obsahující kolekci exorcismů je pravá a vyšla již v roce 1895 a tedy ji Lovecraft mohl znát."

" Tedy, i když to zní neuvěřitelně, nemohu ji upřít jedno, že mají s realitou něco podobného. Ne, nezlobte se Františku, musím zpět do reálu.Třeba ta záhadná zvířata jako Olgoj Chorchoj nebo Lochnesská příšera. Velice zajímavá je s tím související teorie Aleše Hrušky o tom, že zemské energetické uzly jsou přestupními branami mezi paralelními světy. Jsou vlastně vstupními branami oné "hranice plánu stvoření". A právě těmito branami se k nám ona záhadná a bájná zvířata dostávají."

" Bingo. Já tu mám taky zapsáno ...."každý pozorovaný druh je vždy zastoupen pouze několika málo jedinci, což svědčí o tom, že prostředí v němž žijí, není pro ně nejvhodnější. Určitým vysvětlením by mohl být přestup těchto tvorů z paralelního světa nacházejícího se vývojové fázi podobné našim druhohorám..."

" Ale teď mi dochází, že nemusí jít o svět druhohorní, jak se tvrdí. Ale také to může být azyl "starých" kdesi na "okraji našeho stvoření. Vždyť ta slavná Lochnesska je vždycky jinde, než tam, kde ji očekáváme, tedy v jezeře Loch Ness."

"Víte, ale když se vrátíme zpátky do těch archeoastronautických úvah. A také z pohledu toho, co již víme o "Starých". Nejsem zcela přesvědčen o tom, že by se nechali vidět. A navíc, že by dopustili, aby měli takovou senzační pověst, jakou má Lochnesská příšera."

" Já bych to tedy shrnul, Františku. Podle té teorie, co jste nyní nakousl, všechna ta bájná, tajuplná a záhadná zvířata mohou být zástupci ligy starých."

" Víte, ačkoliv lidé považují existenci starých za literární výmysl, já jsem přesvědčen, že mohou pobývat na "okraji stvoření". Jak jsme si to již řekli. A ať už v paralelním světě nebo kdekoliv jinde."

"No, pokud je to pravda, Františku, a jistě ta skupina lidí v tom plně věří, proto se tu také staly všechny ty věci, budoucnost lidstva opravdu nevypadá zrovna růžově. I když se mi podaří přijít věcem na kloub, dokázat Olafu Haninkennovi, že chce svou činností způsobit světovou katastrofu a že v to uvěří každý soudce a každý člověk, stejně nezastavím další a další, kteří se budou pokoušet, díky existenci těchto informací, pomocí těchto sil, se zmocnit vlády nad světem a ovlivnit jeho další běh právě pomocí takových sil."

" No, to máte pravdu. Protože tady ..." odmlčel se zalistoval ve svých poznámkách mám toto napsáno : "... Zlovolně si staří razili své temné stezky a jejich rouhání Zemi bylo obludné, všechna stvoření se kořila jejich moci a znala jejich zlo. Starší bohové otevřeli oči a uzřeli ohavnosti, které páchali prznitelé země. V hněvu proti Starým pozvedli ruku, zarazili je uprostřed jejich neřestí a vyhostili je daleko do nicoty za planetami, kde panuje chaos, kde není temnoty a tvaru. A starší bohové zapečetili bránu a ani síla starých ji nepřemohla. Nyní staří žijí za branou, nezdržují se v prostorách známých člověku, ale v prolukách mezi nimi. Mimo zemskou úroveň číhají a očekávají čas svého návratu, neboť země je poznala a pozná v časech příštích.

Po dni přijde noc, den člověka přejde a Oni budou vládnout tam, kde již jednou vládli. Podle ohavnosti poznáte je a jejich zatracení poskvrn zemi... " /pokr./