Případ Abyss - Díl 11

26.10.2008 11:47

 

Když se vrátil z procházky k Františkovi, právě dělal snídani.

" Tak jste se vrátil ?" zeptal se on pochopil, že mu nemusí nic vysvětlovat.

Sedli si, jedli a mlčeli.

" Kéž by se trochu zvedla ta mlha," řekl František, když přistoupil po snídani k oknu a zadíval se na oblohu.

" No, je to takové pochmurné."

" A co budete dělat dál, komisaři ?" zeptal se ho a položil mu ruku na rameno.

" Já už nic. Případ musí dokončit někdo jiný," usmál se na Františka a poplácal mu po rameni. František pokýval hlavou a usmál se. Nyní ho budou řešit ti nejpovolanější.

" A tak končí případ Abyss," řekl nový náčelník vyšetřovacího úřadu a svázal tkanice u objemného spisu.Komisař seděl u stolu, před sebou měl nedopitou kávu a talířek s nedojedeným zákuskem.

" Haninkenn byl zatčen Interpolem na letišti ve Velké Britanii, neměl platné doklady a nebyl schopen vysvětlit důvod své cesty. Našli u něho divné věci. Však víte. Ty starožitné krámy, co u něho našli včetně těch krámů, co zbyly po paní Sáře, byly vráceny iráckým úřadům, brzy ho obžalují u krádeže památek nedozírné hodnoty a vraždy paní Sáry a zmizí z očí tohoto světa. Raziel, nový spasitel a rádoby pokořitel světa. Všichni mohou být nyní klidní a vy také. Případ jste dotáhl až tam, kde to bylo ve vašich silách. A nyní ...... "

" Chci od policie," dodal komisař a podíval se náčelníkovi do očí.

" Proč, proboha ? Nyní o vás mluví celá Evropská unie," podivil se včelník.

" Nemám už motivaci."

Odcházel dlouhou chodbou k východu z úřadovny a chvíli se zastavil nad schody, protože uviděl před sebou něco podivného. Byl to divukrásný obraz. Jen záblesk. Jen malý okamžik a v duchu slyšel, jak někdo říká : "Neboj se, případ Abyss nyní opravdu začal. Děkujeme."

Nyní pochopil, že nebyl po celou dobu svého úsilí osamocený. Zavolal své matce a ve stručnosti jí řekl, že případ je u konce a že odchází od policie. A teď budu mít času na tebe a na svůj vlastní život.

Ničemu se už nedivil. Jen byl o něco chudší – o klid z nevědomosti.

Konec

Copyright © Maura, 2007. Všechna práva vyhrazena. All rights reserved.